En la mort d’una lluitadora

Tránsito Amaguaña

Tránsito Amaguaña, lider indígena equatoriana ha mort als quasi 100 anys en el seu poble, Pesillo, a la província de Pichincha,  al peu del volcà Cayambe. Llegim la notícia a la premsa,  en aquesta necrològica del diari de Guayaquil El Universo. Aquesta dona va esdevenir tot un símbol del moviment indígena. Ella no era ni blanca ni mestissa i va lluitar per canviar l’ordre social i per tal que els que eren com ella, els “huasipunguers” (treballadors de la hisenda) poguessin deixar de ser semiesclaus. Va participar en la creació dels primers sindicats agrícoles i en la primera vaga de treballador agrícoles  a Olmedo (1931). Va contribuir a la fundació de la Federació Equatoriana d’indis (1944).  Va iniciar la creació d’escoles camperoles bilingües (quitxua-espanyol). Va ser empresonada per diferents governs i serà recordada sempre com una lluitadora.

La notícia a RTVE el 12/05/09

Deixa un comentari