Ha mort Marilyn French, escriptora feminista

Marylin FrenchMarylin French (1987)

Precisament, en parlava recentment (26/04/09). Fou una important escriptora, essencial per al feminisme. Va vendre més de 20 milions de la  seva novel·la Women’s room (traduïda Mujeres en espanyol, publicada per Círculo de Lectores, 1979) que la va fer internacionalment famosa. Fins i tot el seu nom figura en una de les cançons d’ABBA. Hauria d’haver llegit l’últim de Marylin French o alguna cosa per l’estil, deia la cançó, que parlava d’un dia normal d’un noia normal.

Havia nascut a Brooklyn el 1929 i fou professora universitària, esdevingué una figura  important del feminisme dels anys 60. Va publicar, també,  una voluminosa història  de la violència contra les dones From eve to dawn: a history of women  (Del amanecer al ocaso: una historia de las mujeres)

Segons Gloria Steinem (The New York Times) Marylin French  “va expressar l’experiència d’un gran nombre de dones i els va fer saber que no estaven soles ni boges”

French fou polèmica, la frase més famosa de Women’s room és: Tots els homes són violadors, això és el que són. Et violen amb la mirada, amb les seves lleis i els seus costums. Ella creia que a història de les dones era la d’un sotmetiment i que aquesta situació era responsabilitat dels homes i el seu concepte de poder. Pensava que les dones  patien una nova onada de discriminació i que era la seva obligació i la d’altres teòriques del moviment, fer comprendre les noves generacions que havien de seguir lluitant. Estava convençuda que havia nascut un nou moviment feminista imparable als pobles de l’Àfrica, Amèrica Llatina i Índia on dones sense recursos i analfabetes s’estan adonant que són éssers humans amb vida pròpia.

Deixa un comentari