Conseqüències del part als països subdesenvolupats

D. C. HamlinBrutor 

Una recopilació de tot tipus de conseqüències per parts sense higiene ni mitjans que han de suportar milers de dones del continent africà i d’altres països sense mitjans (hemorràgies, anèmies, lesions a l’úter, infertilitat, prolapse dels òrgans genitals, fístules obstètriques…)

Precisament, una de les coses que ignorava és que  moltes de les dones d’Àfrica són repudiades pel seu marit i el seu entorn perquè pateixen incontinència urinària com a conseqüència de la fístula obstètrica (opertura anòmala entre la vagina i la bufeta o el recte després d’un part massa llarg o obstruït) que s’hauria pogut evitar amb una cesària. En la majoria dels casos el nen neix mort i, a més, a la mare  se li fa una fístula que permet el pas de l’orina i fins i tot residus sòlids cap  a la vagina la qual cosa implica infeccions i mala olor contínua (per això són apartades de la família i de les activitats socials i laborals – moltes cauen en la misèria) Es calcula en uns 2 milions les dones que pateixen fístula (principalment a l’Àfrica, però també a a l’Índia) En la majoria dels casos són dones de menys de 20 anys. El tractament és possible, però no és a l’abast de moltes afectades. La fístula es pot reparar quirúrgicament, però no hi ha cirurgians preparats ni bones condicions d’atenció postoperatòria. L’operació costa uns 150 dòlars, quantitat impossible d’aconseguir per a  la majoria d’aquestes dones sense recursos.  A l’Àfrica només hi ha dos centres especialitzats, un a Addis Ababa ( Etiòpia) i l’altre a Jos (Nigèria del Nord)

La Dra. Catherine Hamlin és una ginecòloga australiana que ha passat els últims 44 anys a Addis Ababa, pionera en cirurgia de fístules obstètriques, creadora d’una fundació per a atendre les dones sense recursos.

Article La herida innombrable de África   escrit a El País per Isabel Coello   (18/09/2005)

Deixa un comentari