L’espai KBr de Fundación MAPFRE acull l’exposició ‘Tina Modotti, México al otro lado de la cámara’, la més àmplia realitzada fins ara sobre l’artista militant antifascista que va tenir una vida de pel·lícula.
Nascuda a Údine, Italia, el 1896, TINA MODOTTI es va instal·lar a Mèxic en una època en què destaquen noms mítics com els artistes Diego Ribera i José Clemente Orozco, amb els quals va compartir amistat i va fotografiar els seus cèlebres murals. Va morir a Ciutat de Mèxic el 1942.
Gran exponent de la fotografia social compromesa i avantguardista, la seva obra fou rescatada de l’oblit al seu país a partir de la dècada dels 70. Actualment, la mostra que s’exibeix té per objectiu tant fer-la conèixer no només per la seva vàlua artística sinó també pel seu paper com a revolucionària i militant antifeixista.
Fins al 3 de setembre, hi podrem veure 250 fotografies, algunes d’inèdites, a més de material documental i una de les pel·lícules que Modotti va protagonitzar a Hollywood. També obres de fotògrafs del seu entorn , com Edward Weston, a qui va conèixer després d’emigraf amb la seva família a San Francisco (EE UU)
Després de viure en diferents ciutats europees, el 1934 va assistir al final de la Segona República a Espanya. Durant la Guerra Civil va assumir la coordinació del Socorro Rojo, ocupant-se de treure del país dels anomenats nens de la guerra, va atendre com infermera els ferits als hospitales i va fer activitats propagandístiques. Després de creuar els Pirineus sense res, juntament amb milers d’espanyols i altres exiliats polítics, va retornar a Méxic, on va morir el 1942 a causa d’un infart als 45 anys.
En el su afany per despertar consciències, Modotti va captar imatges que denuncien les injustícies i honoren els desposseïts, moltes amb finalitat propagandística.