Dia Mundial contra el càncer de mama (19 d’octubre)

Avui que un any més se celebra aquest dia que té com a objectiu primordial cridar l’atenció en la necessitat de la prevenció i conscienciar la població de la importància del diagnòstic precoç, vull fer esment a l’article del diari El Nacional que denuncia les traves del Ministeri a nous tractaments, la qual cosa provoca que pacients i professionals denunciïn el retard d’Espanya a l’hora d’incorporar medicaments aprovats per Europa. Aquest és el cas del tractament a seguir per a casos greus de càncer metastàsic, el Trodelvy, un fàrmac innovador aprovat per la Unió Europea el novembre de l’any passat que encara no ha estat autoritzat per les autoritats espanyoles, a diferència del que ja han fet França o Alemanya.

L’accés als tractaments és un hàndicap que ha estat llargament denunciat per associacions de pacients i pels mateixos professionals de l’oncologia. Segons l’informe europeu WAIT (Wating to Access Innovative Therapies, Espera per accedir a teràpies innovadores), passen una mitjana de 517 dies des que un medicament és aprovat per les autoritats europees fins que és accessible pels pacients a Espanya enfront dels 113 dies a Alemanya, 240 dies a França o 340 dies al Regne Unit. En el cas del càncer de mama, una desena de tractaments estan pendents d’aprovació per part de l’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris, malgrat haver rebut ja l’aval de l’Agència Europea del Medicament.

La setmana passada, la Federació Espanyola de Càncer de Mama publicava un manifest en què posava de manifest “la preocupació que hi ha entre els pacients” i exigia solucionar urgentment “els problemes d’accés als medicaments innovadors”, especialment per als casos de pitjor pronòstic. Però continuen sense una resposta del Ministeri de Sanitat. També ja el passat juliol, en el marc del debat de política general, es va aprovar una resolució al Congrés dels Diputats que, entre altres coses, insta el govern espanyol a agilitzar els terminis d’autorització i incorporació dels medicaments per al càncer metastàsic, “no superant, en cas, el període de 180 dies que estableix la llei”. La  iniciativa va sortir endavant malgrat el vot en contra del PSOE. El Ministerio de Salud encara no ha donat resposta.  

L’any passat a Espanya van ser diagnosticats fins a 34.750 nous casos de càncer de mama, un augment del 2,36%, segons les dades de la Xarxa Espanyola de Registres de Càncer. Va ser el segon més diagnosticat (el primer en dones), després del de còlon i recte (43.370) i per davant del de pulmó (30.948) i pròstata (30.884). Un 20% d’aquests diagnòstics acaba convertint-se en metastàsic, un estadi que provoca la mort de més de 6.000 pacients cada any a l’Estat espanyol.

Deixa un comentari