L’escriptora francesa Annie Arnaux, Premi Nobel de Literatura 2022

L’Acadèmia Sueca concedeix el guardó literari a l’escriptora i professora francesa Annie Arnaux (1940), una de les grans exponents de l’ autoficció europea, autora d’una obra situada entre la narrativa i la sociologia, el feminisme i el compromís social. Anteriorment, el 2017 va obtenir el Premi Marguerite Yourcenar pel conjunt de la seva obra. L’Acadèmia reconeix la valentia i la precisió clínica amb què desvetlla  les arrels, les estranyeses i les traves col·lectives a la memòria personal.

Tota la seva obra té caràcter autobiogràfic, des de la seva primera novel·la, “Les Armoires vides” (1974). Tracta temes com l’ascensió social dels seus pares (La Place, La Honte), el seu matrimoni (La Femme gelée), les seves relacions amoroses (Passion simple, Se perdre) o la malaltia i la mort de la seva mare (Je ne suis pas sortie de ma nuit, Une femme).

Algunes de les seves novel·les han estat portades al cinema: 1981: Droit de réponse: l’esprit de contradiction(sèrie de televisió), 2008: L’autre, adaptació de L’occupation,dirigida per Patrick-Mario Bernard i Pierre Trividic. 2014: Mon Week-end au centre commercial, dirigida per Naruna Kaplan de Macedo.

Les primeres paraules de l’autora en saber que havia estat guardonada amb el Nobel han estat: “Per a mi representa  quelcom immens  en nom d’aquells de qui provinc, en primer lloc. Alguna cop vaig dir que volia venjar la meva raça. Quan ho vaig dir no sabia gaire com. Però va  succeir amb les paraules i els llibres”. Ho ha fet a la seu de Gallimard a París, la seva editorial des que el 1972 va enviar el seu primer llibre, Els armaris veïns. Quan li van publicar,  ella, filla de la classe obrera,  iniciava un ascens cap a la consagració en el panteó literari universal fins a l’últim, Le jeune homme (El jovenet ). Ernaux ha afegit: “Rebre  el Nobel és, per a mi, una responsabilitat per continuar”.

En català l’editorial Angle ha traduït recentment alguns dels seus llibres: Els anys, Memòria de noia, L’esdeveniment, Pura passió.

Amb ella han estat 17 dones les guardonades d’un total de 115 lliuraments.

Deixa un comentari