Alice Milliat, la pionera que va fer possible la participació de les dones als JJOO

Alice Milliat (Nantes, 1884 – 1957) va ser pionera en l’esport femení a França i arreu del món. La seva pressió en la representació d’atletes femenines va obligar a incloure esportistes femenines en els Jocs Olímpics. Aquesta traductora de professió va participar en  rem. També va destacar en natació i hockei. Membre de Femina Sport, un club fundat el 1911, va ajudar a formar la Federació Francesa Esportiva Femenina el 1917, i en fou tresorera i posteriorment presidenta.

El 1921 va organitzar la Primera Olimpíada Femenina a Montecarlo. Va iniciar  la pressió al comitè dels Jocs Olímpics per tal que es permetés  més representacions femenines en un ampli ventall d’esports. El 1928, al Presidente de la IAAF (Federació Internacional d’Atletisme Amateur ) va haver d’acceptar l’entrada de dones a l’atletisme femení als JJOO d’Amsterdam, en concret cinc proves: 100 metres  llisos, 800 metres llisos, relleus 4×100, salt d’alçada i llançament  de disc. No era suficient, però la pressió de Milliat va ampliar considerablement la representació de les dones en els Jocs Olímpics.

En un altre ordre de coses, el 1934, Milliat en una entrevista a la revista femenina “Independent Woman” va defensar el sufragi femení a França. Milliat creia  que el vot femení podria conduir a un major suport als esports femenins:

“Els esports femenins de tot tipus es  veuen  perjudicats al meu  país per la falta d’espais per jugar. Com que  no tenim  vot, no podem fer que les nostres necessitats es facin sentir públicament ni exercir pressió en els sectors adients. Sempre  dic a les meves  noies que la votació és una de les  coses per les quals hauran e lluitar si França vol mantenir el seu lloc entre la resta de nacions  en l’àmbit de l’esport femení.”

 

Deixa un comentari