Heroïnes quasi anònimes dels camps de concentració nazis

Neus Català

Olvido Fanjul CamínElisa Garrido Gracia, Neus Català Pallejà, Braulia Cánovas Mulero, Alfonsina Bueno Vela, Elisa Ricol López, Constanza Martínez Prieto, Mercedes Núñez Targa, Conchita Grangé Beleta, Lola García Echevarrieta i Violeta Friedman, segons l’ordre d’aparició,  són les onze dones la història de les quals ha recollit Mónica González Álvarez, periodista, escriptora, guionista de ràdio i televisió, al llibre Noche y niebla en los campos nazis. Veritables heroïnes i un exemple a seguir. Dones dispoades  a donar la seva vida en defensa de la igualtat, la justícia i la llibertat  i van aconseeguir sobreviure a les atrocitats dels camps nazis.    

Elisa Garrido

Aquestes onze dones simbolitzen  les vides (i les morts terribles ) de les 132.000 dones procedents de quaranta països que van ser sotmeses a fueron càstig i humiliacions en el camp de Ravensbrück. Entre les quals, unes  400 espanyoles.

Nacht und Nebel, en alemany ( Noche y Niebla del títol del llibre) era uno dels estatuts més temuts pels presoners, tant homes com dones. A la jaqueta els posaven  la NN, que els  identificava i implicava pitjors condicions que la resta: privats  de libertat, sense comunicació amb  l’exterior, sense cartes als familiars, poc menjar, pitjors i més durs treballs i un destí terrible, la càmera de gas. Dues dones de les ressenyades portaven NN: Alfonsina Bravo Vela i Lola García Echevarrieta, les quals, per sort, van sobreviure i no van arribar a les càmeres de gas.

Mercè Núnez. Autorretrat

Amb el llibre  de González Álvarez podem conèixer  la infantesa i  juventut de les  onze dones, la seva  procedència familiar, els records que van deixar en els seus fills i nets, el que van dir o van deixar escrit. També, al final, apareixen més de 150 fotos personals  (des de la infantesa a la vellesa), documents  històrics com els carnets de la resistència, les fitxes de presoneres del camp, les cartes de deportada resistent, carnets de combatent, dibuixos fets a la presó…

Fets  comuns  a totes les històries són el desig  d’aferrar-se a la vida, la intensa solidaritat entre les companyes de barracot, amb la creació de “famílies” d’ajuda i supervivència; no perdre  la conciència política, com quando es negaven  a rebre  el petit  salari a les fàbriques  d’armament o no defallir en el sabotatge que practicaven  per a alentir  la fabricació  d’obusos, morters i  bales o per tal  que fossin  defectuoses; no deixar  de riure, cantar ni que fos d’amagat o fuixet, rentar-se per lluitar contra la malaltia encara que l’aigua fos escassa o gelada, arreglar-se…

Barracots de Ravensbrück, al nort de Berlín

Van superar els interminables i extenuants  recomptes, en posició ferma, de vegades nues i a temperaturas sota zero,  durant hores; els  atacs  dels gossos que mataven a mossegades els nens; les pallisses  de les guardianes i de les temibles kapos; les terribles “marxes de la mort”, quan recorrien  desenes de kilòmetres per  fugir dels aliats veient com les  companyes anaven morint pel camí; van esquivar les crides dels crematoris; la gana i la malaltia, els terribles experiments mèdics dels doctors  Karl Gebhardt i Carl Clauberg… Van sobreviure, però les seqüeles físiques i psicològiques les van acompanyar la resta de les seves vides.

Moltes van patir insomni, tenien malsons, sovint depressió, ansietat, tristesa, seqüeles físiques que van derivar en moltes patologies  i malalties … Algunes d’elles com Neus Català, Violeta Friedman, Mercedes Núñez van ser valentes i van dedicar la seva vida a explicar la seva història per tal que no es tornés a repetir. La resta estaven aterrides, la por les va paralitzar, van preferir no parlar i crear un món de fantasia on tot era correcte.

És de destacar el concepte de llibertat que moltes d’elles van expressar i transmetre als seus fills: llibertat és tenir un món sense  injustícies, un món  on no hi hagi guerres, on la gent no passi gana … Algunes van seguir lluitant després contra el franquisme, a favor dels drets humans…

Per tot això, elles, actualment, són d’actualitat.

Deixa un comentari