Margaret Michaelis, la fotògrafa del Barri xinès de Barcelona

L’abril de 1934 el Grup d’Arquitectes i Tècnics Catalans per al Progrés de l’Arquitectura Contemporània (GATPAC), seguidors catalans de l’avantguarda que en aquells ümoments representava, entre d’altres, Le Corbusier – el qual impulsaria la gran obra del grup, el Pla Macià, batejat en honor del president de la Generalitat – va contractar la fotògrafa anarquista i jueva Margaret Michaelis (Dzieditz, Polònia 1902 – Melbourne, Austràlia 1985) qui durant 5 dies del mes d’abril de 1934 va realitzar unes imatges que posteriorment van ser exposades el juliol d’aquell mateix al subsòl de la Plaça Catalunya, a la mostra La Nova Barcelona. Ara, l’Arxiu Fotogràfic de Barcelona recupera aquelles imatges a l’exposició Margaret Michaelis. Cinc dies pel Barri Xino, que es pot veure fins al 31 d’octubre.

Michaelis va captar l’essència del barri amb empatia i voluntat de denúncia, així va reflectir la manca de ventilació, la brutícia dels patis interiors i el sobreaprofitament dels balcons, plens de trastos i galliners. La fotografia adjunta capta la Rosita, una prostituta al portal d’un dels molts meublès de la zona

Margaret va viure a Barcelona entre l’any 1933 i 1937, fugint de l’ascens al poder del partit nazi alemany i en marxar en plena guerra civil, va iniciar un periple europeu que la va portar finalment a Austràlia, on va viure fins a la seva mort.

Pràcticament oblidada per la historiografia de la fotografia d’avantguarda, la seva obra és lliure  i moderna, no defuig la denúncia i  el compromís social tot i no ser exempta de bellesa i sensibilitat.

 

Deixa un comentari