Margaret Watkins, una fotògrafa en un espai dominat pels homes

Avui parlem de l’obra d’una altra de les grans oblidades: la fotògrafa Margaret Watkins ( Canadà, 1884- Escòcia, 1969) fou una enigmàtica presència en el panorama de la fotografia publicitària, totalment dominada pels homes. Una dona avançada al seu temps i també víctima d’aquest, per la qual cosa, juntament amb un seguit d’adversitats personals, la seva obra ha restat a l’oblit durant sis dècades. Justament ha arribat a Espanya ( actualment a la sala Kutxa Kultur Artegunea de Sant Sebastian i el juny a la sala CentroCentro de Madrid) l’exposició Margaret Watkins, Black Light, una produïda per  DiChroma Photography que pretén rescatar la figura de la fotògrafa canadenca.Des del seu estudi a Greenwich Village, Nova York i a través de les seves acurades composicions i  d’un gran domini de la llum, va aconseguir traslladar la modernitat  al llenguatge  de la publicitat. Els seus bodegons  domèstics publicats a la revista  Vanity Fair servien de reclam als grans magatzems. El més exitós fou The Kitchen Sink amb el qual el 2013 el govern canadenc va reconèixer la contribució de la fotògrafa fent-lo segell. Fet el  1919, posa de manifest la bellesa  d’uns objectes  utilitaris  de cuina, bruts, amb restes de menjar, escardats. La intimitat que desprèn la imatge trascendeix la intenció formalista i potser ens parla del rebuig a seguir essent “domesticada fins a la mort”, en paraules de la mateixa autora. Ens remet a les dificultats de les dones per alliberar-se dels rols establerts.

Ja instal·lada a Glasgow, dedicada a la cura de les seves quatre ancianes ties solteres, es va dedicar a la fotografia de carrer i va viatjar per  Rússia, Alemanya  i França fotografiant aparadors i façanes de botigues. També va anar deixant aquesta afició, la va xuclar el món domèstic del qual ella semblava que havia fugit de jove.

Va morir el 1969 oblidada en gran part com a fotògrafa; les seves fotografies no van començar a ser objecte d’exposició fins anys més tard.

Deixa un comentari