La Roldana, una escultora quasi ignorada de la Sevilla del s. XVII

Luisa Ignacia Roldán Villavicencio (Sevilla, 1652 – Madrid, 1706), coneguda com La Roldana, va ser la primera escultora espanyola registrada. És una de les principals figures de l’escultura del Barroc en l’Andalusia de finals del segle XVII i principis del XVIII. La seva fama va créixer quan el pintor i tratadista d’art Antonio Palomino la va reconèixer com una escultora tan important com el seu pare. Va començar a treballar en el taller d’aquest, un imaginer molt afamat i de seguida destacà amb unes escultures de temàtica religiosa, seguint les directrius del Concili de Trento d’humanitzar l’art de les imatges, per acostar la religió al poble. Va realitzar escultures de grandària natural per processionar, en fusta o de fang cuit amb policromía i moltes d’elles de les trucades «de candelero» o per vestir, així com unes altres de petits grups de devoció per a particulars i convents, amb gran moviment i expressivitat amb plenes característiques de l’art barroc. Va executar nombrosos pessebres en terracota d’estil italià, inclinant-se més pels quals formaven una escena de la Nativitat com a grup escultòric unit.

Nuestra Señora de la Soledad

Es va casar, per amor, amb un aprenent d’escultor malgrat l’oposició del seu pare i va tenir set fills, quatre dels quals van morir. Al seu taller de Sevilla va realitzar nombroses escultures amb el marit qui, segurament, s’encarregava de la policromia i posava la seva signatura als contractes. Posteriorment es traslladaren a Cadis i seguí treballant en les escultures. Cap a finals de 1688 o principis de 1689 el matrimoni va decidir traslladar-se a Madrid, cercant reconeixement  oficial i una millor  situació econòmica. El 1692 el rei Carlos II la va anomenar escultora de càmera, la qual cosa va representar el seu prestigi oficial, però no l’econòmic. Tot  i que se li assignà  un salari  de cent ducats  anuals, no rebia el pagament, cosa que li dificultava el manteniment de la família.

Malgrat que va treballar tota la seva vida, a la seva mort que es produí a Madrid el 1706, es va declarar pobra de solemnitat.

Tan gran era el seu afany que se li reconegués l’autoria que va incloure la seva signatura entre els plecs dels vestits d’alguna de les seves escultures. Tot i així, incomprensiblement,  ha restat quasi invisible. Serà pel sol fet de ser dona?

Deixa un comentari