Isabel Zendal, la primera infermera amb missió internacional

Monument a Isabel Zendal a La Corunya

Isabel Zendal Gómez (1771 – ??) fou  infermera i rectora de l’Orfanat de la Caritat de la Corunya. L’Organització Mundial de la Salut (OMS) la considera la primera infermera de la història en missió internacional.

Zendal va participar en la Reial Expedició Filantrópica de la vacuna de Francisco Xavier Balmis i Berenguer (expedició de caràcter filantròpic que va fer la volta al món l’objectiu de la qual era que la vacunació de la verola arribés a tots els racons del llavors Imperi espanyol, ja que el virus estava ocasionant la mort de milers de nens).  Isabel va tenir  cura dels 22 nens de la Casa d’Expòsits de La Corunya que van viatjar a Amèrica, amb edats d’entre 3 i 9 anys, i dels 26 que van anar a Filipines, durant els 10 anys que va durar l’expedició.

Deixa un comentari