Aquesta estudiant de segon de Medicina a la Universitat del País Basc (UPV) de només 18 anys ha inventat una innovadora màquina de conservació d’aliments; l’invent ha estat guardonat al certamen més important del món de ciència i tecnologia, organitzat pel prestigiós Institut de Tecnologia de Massachusetts (MIT) i celebrat enguany a Phoenix. El projecte d’ Alonso no només va aconseguir el primer premi en Sostenibilitat i el segon en Microbiologia, sinó que va despertar l’ interès de la NASA. La idea va néixer fa tres anys al txoko –caseta– junt a la seva casa familiar a Sodupe (Biskaia) i a causa de l’afició del seu pare a fer barbacoes. Sempre els sobrava menjar i això la va aconduir a ser conscient d’una realitat: un terç de la producció alimentària mundial es perd degut a dificultats de conservació. També va indagar en la relació entre conservació i malalties per l’ús de químics.
Mitjançant descàrregues elèctriques, l’ invent dissocia molècules de l’aire que després s’impulsen per sobre dels aliments, de manera que maten els microorganismes. En acabar amb aquests, s’allarga la vida útil del producte. Amb el seu primer prototipus, petit i pensat per a les llars, es va presentar a la Zientzia Azoka d’ Elhuyar a Euskadi, on va rebre el primer premi que li va donar el pas a una fira estatal, l’Exporecerca Jove, organitzada per Magma. Va ser guardonada també amb el primer premi i la menció d’honor del jurat, fet que la va portar a l la convenció de ciència de Xile. Per tal que comerços com fruiteries o supermercats també llencen a diari molt menjar, Maitane va decidir construir una màquina industrial basada en el mateix concepte. Va comptar amb el suport d’empreses, Kilse, J-Pack, Eurozone, i l’ ajuntament de Güeñes.
Amb la nova màquina va tornar a participar el passat febrer a l’Exporecerca Jove. El projecte no només va guanyar, sinó que es va fer amb el premi de la Societat Catalana de Biologia i el reconeixement Intel, per la qual cosa va ser convidada a la final del campionat del món de Ciència i Tecnologia que es celebrà el maig a Phoenix. A Arizona va ser la guanyadora d’ entre més de 2.000 participants de 80 països. Va explicar la seva idea a la NASA i, com a part del premi, el MIT batejarà un asteroide amb el seu nom.
Ella espera que aquest reconeixement serveixi perquè hi hagi més ajudes per a joves investigadors. Demana també a les famílies i al sistema educatiu que fomentin l’ interès dels nens i les nenes per indagar.
Maitane vol especialitzar-se en oncologia tant clínica com d’investigació. Tant de bo aconsegueixi molts més èxits científics i personals.