Maitane Alonso, una altra dona joveníssima a destacar

Aquesta estudiant  de segon de Medicina a la Universitat del País Basc  (UPV) de només 18 anys ha inventat una innovadora màquina de conservació  d’aliments; l’invent ha estat guardonat al certamen més important  del món de ciència i tecnologia, organitzat pel prestigiós  Institut de Tecnologia de Massachusetts (MIT) i celebrat enguany a Phoenix. El projecte d’ Alonso no només va aconseguir el primer premi  en Sostenibilitat i el segon en Microbiologia, sinó que va  despertar l’ interès de la NASA. La idea va néixer  fa tres anys al txoko –caseta– junt  a la seva casa familiar a Sodupe (Biskaia) i a causa de l’afició  del seu pare a fer barbacoes. Sempre els sobrava menjar i això la va aconduir a ser conscient d’una  realitat: un terç de la producció  alimentària mundial es perd  degut a dificultats de conservació. També  va indagar en la relació entre conservació i malalties per l’ús de  químics.

Mitjançant  descàrregues elèctriques, l’ invent  dissocia molècules de l’aire que després s’impulsen per sobre dels aliments, de manera que  maten els microorganismes. En acabar amb aquests, s’allarga la vida útil del producte. Amb el seu  primer prototipus, petit i pensat per a les llars,  es  va presentar a la Zientzia Azoka d’ Elhuyar a Euskadi, on va rebre el primer premi que li va donar el pas a una fira   estatal, l’Exporecerca Jove, organitzada per Magma.  Va ser guardonada també  amb el primer premi  i la menció d’honor del jurat, fet que la va portar a l la convenció  de ciència de Xile. Per tal que comerços com  fruiteries o supermercats també  llencen a diari  molt menjar, Maitane va decidir  construir una màquina industrial basada en el mateix concepte. Va comptar amb el suport d’empreses,  Kilse, J-Pack, Eurozone,  i l’ ajuntament  de Güeñes.

Amb la nova màquina va tornar a participar el passat febrer  a l’Exporecerca Jove. El projecte no només va guanyar, sinó que es va  fer amb el premi  de la Societat Catalana de Biologia i el reconeixement  Intel, per la qual cosa va ser convidada a la final del  campionat  del món de Ciència i Tecnologia que es  celebrà el maig a Phoenix. A Arizona va ser la guanyadora d’ entre més de 2.000 participants de 80 països. Va explicar la seva idea a la NASA i, com a part  del premi, el MIT batejarà   un asteroide amb el seu nom.

Ella espera que aquest reconeixement  serveixi perquè hi hagi més ajudes per a joves investigadors.  Demana també a les famílies i al sistema educatiu que fomentin l’ interès dels nens i les nenes per indagar.

Maitane vol especialitzar-se en oncologia tant clínica com d’investigació. Tant de bo aconsegueixi molts més èxits científics i personals.

Deixa un comentari