Mamitu Gashe, una dona que ajuda altres dones

Mamitu amb Catherine Hamlin

Acabo de llegir la singular història d’aquesta dona etíop que treballa a l’hospital Hamlin’s Addis Ababa Fistula Hospital d’ Addis Abebacom a cirurgiana de fístules obstètriques  (formació  d’un orifici  anòmal  en la via del part)

Aquesta dona, nascuda fa 72 en una humil família de camp va patir ella mateixa aquesta malaltia quan tenia 16 anys ( l’havien casada dos anys abans) Com a conseqüència va perdre el fill i va patir dolors, incontinència urinària constant i vergonya. Va tenir la sort de ser operada pels doctors australians Reg i Catherine Hamlin i va començar a ajudar-los primer en tota mena de serveis i posteriorment al quiròfan. Així, tot i que és analfabeta va esdevenir cirurgiana i actualment formadora d’altres especialistes que combaten aquesta xacra que afecta – segons l’OMS – cada any  entre 50 000 i 100 000 dones de tot el món (es calcula que a Àsia i Àfrica subsahariana més de 2 milions de dones pateixen  fístula obstètrica sense tractar).

A part de les necessàries mesures de prevenció que l’OMS no para de recordar (retard de l’ edat del primer embaràs, acabar amb pràctiques nocives com l’ablació i proporcionant assistència obstètrica – a la qual no tenen accés les dones socialment menys afavorides), amb una senzilla intervenció  quirúrgica es  poden reparar prop   del 95% de les fístules vaginals.

Mamitu Gashe va guanyar el  1989  la Medalla d’Or  atorgada a especialistes en cirurgia pel Royal College of Surgeons de Londres que reconeix la seva perícia amb el bisturí. També va ser  designada a la llista de les 100 dones més influents el 2018 per la BBC.

Deixa un comentari