Ha mort la sempre lluitadora Neus Català. No oblidem mai el seu viatge a l’horror

Resultat d'imatges de neus catalLa presa 27.534 a Ravensbrück i 50.446 a Holleischen

Neus Català i Pallejà (Els Guiamets, 1915- 2019), va ser membre de les Joventuts  del Partit Socialista Unificat de Catalunya (PSUC) durant la Guerra Civil espanyola. Va ser la darrera supervivent catalana viva del camp de concentració nazi de Ravensbrück. És un símbol de la lluita de la defensa de la igualtat,  les llibertats, la memòria històrica i les dones.

El 1939  va haver d’emprendre el camí de l’exili; no ho va fer sola: la acompanyaven  180 nens orfes de la colònia “Las Acacias”  de Premià de Dalt que estaven al seu càrrec (  anomenats «nens de Negrín») . A la França ocupada, col·laborà juntament amb el seu marit, l’occità Albert Roger,  en activitats de la Resistència. Fou denunciada a les autoritats nazis, va ser detinguda, juntament amb el seu marit, el 1943. Reclosa i maltractada a Llemotges i deportada a Ravensbrück, on va ser obligada a treballar en la indústria de l’armament. Allà juntament amb altres dones boicotejava l’elaboració de les armes (inutilitzaren uns 10 milions de bales i espatllaren nombroses màquines de fabricació d’armament) Un cop alliberada, tornà a França, on prosseguí  la lluita clandestina contra el franquisme ( des del PSUC i la Unió de Dones de Catalunya)  i  presidí l’Amical de Ravensbrück ( que Neu va anomenar sempre “el món dels morts”)

No va poder tornar a Catalunya fins després de mort el dictador ( el seu segon marit, també comunista i significat lluitador per la república,  era condemnat a mort per no haver-se presentat a judici) .  Tot i que al camp d’extermini va rebre tractaments per retirar-li la menstruació ( així ho feien per tal que fossin més productives) i creia que no podria tenir fills, l’any 1952 va tenir una filla i posteriorment un fill.

Fins al mateix moment de la mort ha dedicat la seva vida a lluitar contra l’oblit. Tot i que ja en vida va ser objecte de molts homenatges i reconeixements ( la seva vida i obra va ser començada a ser coneguda gràcies a l’escriptora  Montserrat Roig, qui va interessar-se per la història dels catalans deportats als camps nazi ) CAL QUE SEGUIM TRANSMETENT EL SEU EXEMPLE I MANTENINT VIU EL RECORD DE LA SEVA HISTÒRIA QUE ÉS LA D’INCOMPTABLES VÍCTIMES DE LA MANCA DE DIÀLEG I LA IMPOSICIÓ DE LA BARBÀRIE. 

Deixa un comentari