Pionera en un món molt masculí: l’arbitratge de futbol

  Rosa Bonet ( a les fotografies,  abans i ara) va ser la primera àrbitre femenina espanyola. L’any 1979 amb 16 anys va voler ser  àrbitre de futbol. Va obtenir el carnet  l’1 de Setembre de 1980, el núm del llavors Colegio Castellano de Árbitros, després de molts entrebancs pel fet de ser una dona. Però  la seva  lluita no va acabar aquí  ja que després de portar uns quants anys arbitrant partits fins a juvenils (última categoria del futbol base), va voler fer un salt més i saltar al futbol amateur regional. Però una “suposada” normativa espanyola en base als estatuts que marcava la FIFA, impedia les dones arbitrar més enllà  del futbol regional.  Rosa va contactar amb la UEFA i amb la FIFA per tal de verificar i ratificar o no la suposada normativa, i  aquests organismes van assegurar-li que no  existia un reglament que ho impedís. El comitè d’àrbitres espanyol, posat en evidència davant l’episodi, va eliminar la normativa a la meitat dels vuitanta i Rosa Bonet va poder estrenar-se com a àrbitre en categories regionals. Actualment retirada, Bonet ha seguit durant molts anys vinculada al món del futbol com a monitora d”àrbitres, entre altres coses.

Ser la primera va significar fer un pas important i desconegut i va contribuir a obrir camí a les altres;  tot i això la presència de les dones en l’arbitratge de    futbol és  mínima i la desigualtat i discriminació que pateixen és encara vigent.

Font: ROSA BONET. Primera mujer árbitro del fútbol español (Ana de Benito. gener 2014. Images: furiaroja.com y archivo de Rosa Bonet)

 

Deixa un comentari