Ada Lovelace Day

Una dona  victoriana tot i el món  patriarcal que l’envoltava va intuir l’essència matemàtica de l’univers i les possibilitats de la computació.

Cal que coneguem aquesta dona exemplar i el seu llegat imprescindible per a  dones en carreres  vinculades a la ciència, la tecnologia i les matemàtiques.

Fou  la primera programadora en la història dels computadors. Matemàtica i física, va col·laborar amb Charles Babbage en el disseny d’una màquina analítica capaç de resoldre equacions diferencials. A les seves notes de treball  va incloure el que ara es considera el primer algorisme.  És per això que se la denomina la primera programadora. Ada Augusta Byron King, comtessa de Lovelace (Londres, 1815 –  1852) era filla d’Anne Isabella Milbanke, i del poeta romàntic  Lord Byron. Ja separada del poeta Byron i per evitar la seva influència, la mare es va ocupar que Ada cresqués  rodejada de coneguts matemàtics; aviat  va  destacar en un context  on  la ciència era domini  dels homes

Per tal de  reivindicar  els aconseguiments de dones en el camp STEM  i inspirar les properes generacions, tots els segons dimarts d’octubre de cada any se celebra  el  Dia Internacional d’ Ada Lovelace.

La idea de commemorar aquest  dia va sorgir el 2009 perquè cal  reduir l’escletxa entre les dones i  les ciències. És el dia dedicat a reconèixer el treball de les dones en la ciència, les matemàtiques i la tecnologia.

Deixa un comentari