Phiona Mutesi, una altra dona ben singular

PHIONA MUTESI ( a la fotografia ), nascuda a Kampala ( Uganda) el 1996 amb només 16 anys es va convertir en Candidat a Mestre (CM) després de les seves actuacions en la Olimpíada d’escacs de 2010.  El que la fa especialment singular són els seus orígens. És d’un dels suburbis més desfavorits,  Katwe, filla d’una família trencada ( els seu pare va morir quan ella tenia 3 anys i la mare va haver de pujar sola els fills). Quan Phiona  tenia deu  anys, i buscava menjar amb un germà va conèixer  Robert Katende,  qui  alimenta els nens a canvi  de jugar a  escacs. Ala 4 anys va guanyar l’Olimpíada i el 2012, es va  convirtir  en la primera dona  d’ Uganda que tenia el   títol de Woman Candidate Master (WCM)  La seva  història va cridar l’atenció del periodista Tim Crothers, qui va escriure el llibre  
llibreThe Queen ofKatwe: A Story of Life, Chess, and One Extraordinary Girl’s Dream of Becoming a Grandmaster
, els drets del qual per a la seva adpatació cinematogràfica van ser adquirits per Walt Disney Pictures.   La pel·lícula es diupel·lículapeli Queen_of_Katwe_poster The Queen of Katwe i és molt i molt recomanable  treballar-la als instituts tant des del punt de vista de coeducació com de valors . Aquesta noia va lluitar per fer-se un futur diferent, i millor, lluny  d’allò que veia que tenien les dones del seu entorn i ara, un cop aconseguit, no oblida els seus orígens  i ajuda noies i nois com ella per tal que puguin llaurar-se,  ells mateixos,  un millor futur.  Gràcies al projecte de Robert Katende i a través dels escacs, molts nens i nenes d’aquell suburbi que no els oferia més que misèria  han pogut estudiar i ara ajuden altres infants  a sortir de la misèria.  

Deixa un comentari