Una centenària pionera del bàsquet, Encarna Hernández

Encarna Hernández (Lorca, 23/I/1917), pionera del bàsquet femení a  Espanya  i primera entrenadora nacional amb  títol i jugadora del Barcelona als anys  40– fa avui 100 anys i es mostra tan vital i entusiasta com sempre. Va arribar a Barcelona de petita perquè el seu pare va venir a treballar   pera l’ Exposició  Universal de 1929. Amb  13 anys  va començar a afeccionar-se a aquest esport ( inventat 40 anys abans per James Naismith a  Springfield,  EEUU). L’hi  i van ensenyar els nois, entre els quals el que seria més tard el seu home.  L’Atlas i  el Laietà van ser els seus primers clubs, després de passar pel Cottet, el Fabra o el Moix Llambés, el 1944 va rebre   l’ oferta del Barcelona, on va ser durant 9 anys fins al naixement del seu fill. Aleshores, amb 36, va penjar les botes.  No era de les més altes, però tenia els seus recursos i aconseguia una mitjana per sobre dels  15 punts per partit.

Després de la guerra, amb Franco, va ser triada per a dirigir la Secció  Femenina de la Falange, esdevenint primera primera entrenadora nacional de la història. Però el dictador mateix va prohibir-li anar al SEU italià, del qual tenia una oferta.

Fins fa poc més de 4 anys encara anava a jugar al parc de l’Espanya Industrial sorprenent el jovent que hi trobava.

La niña del gancho” és el nom  del documental que ha permès conèixer la seva història; fa referència a la seva especialitat, un tir elegant de difícil execució.

Deixa un comentari