En record de la 1a dona sòcia del Barça, Edelmira Calvetó

Hi ha fets  que semblen mentida. El Futbol Club Barcelona va ser fundat el 1899 per 12 homes  i els estatuts  de 1911 ratificaven els primers de 1902 que  dictaminaven  oficialment que només podien ser socis blaugrana “los varones españoles o extranjeros”.  Va ser  2 anys més tard,  l’1 de gener de 1913 que una dona va aconseguir ser admesa com a sòcia, l’oblidada pionera Edelmira Calvetó,   qui amb  perseverança i lluita personal va desafiar les normes socials i jurídiques de l’època.  I justament, 20 anys abans que les dones tinguessin dret a vot. A partir d’aleshores, es va permetre l’ingrés de dones fins a l’actualitat en què sobrepassen la xifra de 37.000, el 26% dels abonaments.

Edelmira era la dona d’un jornaler de Collbató afeccionat al futbol i ella mateixa, contràriament a les dones de l’alta societat que anaven a la Llotja del camp del carrer Indústria per lluir els vestits i fer vida social,  s’hi va apassionar. Gràcies a la seva tenacitat va aconseguir el seu propòsit  i l’any 1921 es van redactar uns nous Estatuts en els quals es parlava genèricament de “socis”, sense fer distinció de sexe. Tot i així, l’any 1959, quan va morir Edelmira, encara no hi havia cap dona ni a la junta directiva barcelonista ni entre els empleats del Club i la presència femenina a les diverses disciplines esportives barcelonistes era molt testimonial. Les dones tenien per endavant molts fronts oberts de lluita.

Informació treta de la Pàgina web del Futbol Club Barcelna.

Deixa un comentari