Un cop més parlem de ciberassetjament

L’Estudi sobre ‘ciberbullying’ , elaborat per les fundacions ANAR (Ajuda a Nens i Adolescents en Risc) i Mutua Madrileña  destaca que l’assetjament escolar a través de les xarxes socials ja representa un de cada quatre casos.  El document presentat avui fa una radiografia d’aquest problema a Espanya basant-se en testimonis de les víctimes i les seves famílies al telèfon d’ANAR (900 20 20 10).

D’altres conclusions alarmants a què ha arribat a partir de les opinions dels afectats són:

– el 70% dels  ciberassetjament els pateixen noies ( l’assetjament escolar en general, en què els afectats estan més equilibrats per sexes)

-la persecució dels joves que pateixen ‘ciberbullying’ és diària.

– L’edat mitjana d’inici del ciberassetjament és de 13,6 anys (superior a la de l’assetjament escolar en general – 11,6 anys)

L’estudi, realitzat amb trucades rebudes a ANAR del 2013 al 2015, es basa,  concretament , sobre 550 casos escollits de manera aleatòria respecte a un total de 1.363 casos de ciberassetjament.

En aquests tres anys, ANAR ha atès més d’un milió de trucades, 60.408 de les quals estaven relacionades amb l’assetjament escolar.

En generl, els ciberassetjadors pertanyen en la majoria dels casos al mateix centre que la víctima i actuen en grup (entre 2 i 5 persones) del mateix sexe que la víctima.

Solen ser adolescents i “els mou l’agressivitat o la venjança”.  L’agressió més habitual és l’insult (81%), però també les amenaces (37%) i la difusió de rumors (11%). El telèfon mòbil és l’eina més habitual per assetjar, i el WhatsApp, l’aplicació més utilitzada (81% dels afectats).

El 92% de les víctimes pateixen seqüeles com ansietat, tristesa, soledat i baixa autoestima.

Cal adoptar un protocol d’actuació unificat per a tot Espanya en què es contemplin les mesures que han de prendre els centres escolars.

És molt interessant el reportatge dedicat a l’assetjament escolar de El Objetivo de la Sexta. Hi podem veure testimonis d’afectats ben colpidors.

A PARTIR DE L’1 DE NOVEMBRE, NOU TELÈFON D’ATENCIÓ A CONTRA L’ASSETJAMENT ESCOLAR:  900 018 018 ( OPERATIU LES 24h,  GRATUÏT I SENSE RASTRE A LA FACTURA)  

Deixa un comentari