França debat sobre la legítima defensa en el cas d’una maltractada que va matar el seu maltractador

Jacqueline Sauvage  havia estat víctima de violència   per part del seu marit durant 47 anys i, finalment, després d’una pallissa  el va matar de tres trets.  Des d’aleshores, 2012, és a la presó. El tribunal que la va condemnar a 10 anys va rebutjar la legítima defensa; però tot un moviment social que lluita contra la violència  de gènere s’ha solidaritzat amb la dona, de 68 anys, i reclamen a més de l’indult, una redefinició de la legítima defensa. El president Hollande va rebre divendres la família i les advocades de la condemnada i ha demanat uns dies per examinar el cas.  Tot i que la víctima no havia denunciat mai el marit, tant ella com els fills vivien sotmesos per un home despòtic  que també abusava de la filla.

Una petició en línia, a iniciativa de la militant feminista d’ Osez le feminisme Karine Plassard, ha recollit  més de 400.000 signatures. L’actriu Eva Darlan, també   víctima en el passat d’ una parella violenta i d’un pare incestuós, ha creai un comitè que ha rebut suport de personalitats com l’alaldessa de París  Anne Hidalgo, o l’eurodiputat verd Daniel Cohn-Bendit.

Al darrera d’aquest cas en particular, hi ha l’interès que s’ampliï el concepte jurídic de legítima defensa ja que pel que fa a les dones víctimes de violència de gènere hi hauria d’ incorporar el context d’ anys viscuts en “estat de submissió i de terror”, així com existeix en eln dret canadenc, basat en la noció de la  síndrome de la dona maltractada. 

El 2014, últim any del qual es tenen dades, a França hi va haver 134 dones mortes per les seves parelles o exparelles.

Deixa un comentari