172 municipis catalans tenen alcaldessa. Això representa un 18% del total.

De 947 municipis, 172 tindran alcaldessa, un 18%, segons les últimes dades encara provisionals de la conselleria de Governació. Aquesta xifre augmenta 3 punts porcentuals la registrada el 2011 (14,2%) segons l’estudi de la Diputació de Barcelona ‘Homes i dones en els governs locals’.

A Barcelona,  Ada Colau serà, després de 118 alcaldes, la primera alcaldessa. Ella mateixa va declarar al discurs d’investidura dissabte  la seva voluntat feminista.  Altres tres ciutats grans de Catalunya tenen fèmines a les alcaldies ( Dolors Sabater a Badalona, Núria MarÍn a l’Hospitalet de Llobregat i Núria Parlón a Santa Coloma de Gramanet) Tot i això, la presència femenina és encara limitada perquè “Només el 20,5% de les llistes estaven encapçalades per dones”. “És un increment molt petit que reflecteix la dominació masculina de les estructures dels partits”segons la a directora d’igualtat de la UPF i politòloga Tània Verge.  Aquesta baixa presència de les dones en el lideratge polític és deguda,  segurament, als estereotips socials”. Ara bé, aquesta presència residual de les dones al capdavant dels consistoris s’agreuja en el cas del lideratge de la Generalitat. De fet, cap dels partits majoritaris a Catalunya  ha tingut una líder. El 2012 només el PP va presentar Alícia Sánchez-Camacho com a presidenciable. De cara al 27-S, s’hi pot sumar una nova figura: la monja benedictina Teresa Forcades.

El diari ARA ha publicat un MAPA D’ALCALDESSES.

Deixa un comentari