“El camino es nuestro”, textos inèdits d’Elena Fortún i Matilde Ras

Fortun RasdescargaAquest és el nou títol de la col·lecció Obra Fundamental de la Fundación Banco de Santander, una compilació de textos inèdits de les escriptores  Elena Fortún ( pseudònim d’ Encarnación Aragoneses de Urquijo, Madrid, 1886 – 1952; ben coneguda per les seves novel·les per a públic infantil i adolescent i sobretot la sèrie  “Celia”) i la grafòloga Matilde Ras (Tarragona, 1881-1969)

Totes dues van ser pioneres silenciades durant el franquisme. Integrants de la primera generació de feministes espanyoles , eren amigues i admiradores mútues des dels temps del madrileny Círculo Sáfico de Victorina Durán, anterior a la Guerra Civil. El llibre, amb introducció de Núria Capdevila-Argüelles, catedràtica associada d’Estudis Hispànics i Estudis de Gènere a  la Universitat d’Exeter, pretén endinsar-se en la figura d’ambdues escriptores, rescatar la seva obra literària i humanística i capbussar-se en l’autèntica dimensió de la seva relació amorosa. Però elles no només van compartir una relació amorosa  sinó  que també van estar compromeses en la defensa dels drets de la dona i el feminisme.  Els missatges entre totes dues anaven encriptats per ocultar tant a seva passió com les seves idees polítiques.

Deixa un comentari