Primera dona al front de la “Real Academia de Historia”

Carmen IglesiasPer primer cop des de la seva fundació el 1738, aquesta institució té com a directora una dona. Es tracta de CARMEN IGLESIAS ( Madrid, 1942)  Fou votada per 23 acadèmics (el 76,6% dels 30 que van  participar en el procés  electoral: quatre més van votar en blanc i tres a d’altres tres acadèmics. La historiadora substituirà  a Gonzalo Anes, mort el passat març.  Precisament l’acadèmia d’història s’inclina més per perpetuar les tradicions que no pas per innovar i és per això que cal considerar motiu de satisfacció l’elecció d’una dona per al càrrec. Actualment a  la institució, entre els 30 acadèmics numeraris,  només hi ha 5 dones.

Carmen Iglsias és Catedrática d’ Història de les Idees Morals i  Polítiques de la Universidad Rey Juan Carlos I, autora de més de 200 publicacione i  professora d’ Història de l’aleshores príncep Felip i actual rei,  Felipe VI. Amb aquest nou càrrec Iglesias compleix un nou repte en matèria d’igualtat ja que va ser també la primera  directora del Centre d’ Estudis Polítics i Constitucionals i  consellera nata del Consell  d’ Estat, presidenta d’un grup mediàtic (Unitat Editorial) i  una de les primeres historiadores a rebre reconeixement acadèmic i professional en un món amb clar predomi masculí fins fa no gaire.   Per als propers quatre anys, Iglesias assumeix com a objetiu  una major obertura a la societat de la RAH, que l’equipari a  poc a poc a la RAE. Per cert, en aquesta altra institució només hi ha 6 dones entre els membres numeraris ( i una d’elles és la mateixa Carmen Iglesias !!!)

Deixa un comentari