El feminisme és una amenaça?

“El feminisme és molt perillós” . Aquestes són les paraules del patriarca de l’Església ortodoxa russa,Kiril I, aliat de Putin.  Considera que és una amenaça per a la pàtria. Després de l’acció de les Pussy Riot, el grup de música punk que es declara alternatiu, anarquista i feminista, el patriarca ha esdevingut un ferri enemic del feminisme; segons ell, constitueix “un dels grans perills que sotgen la humanitat”. Considera que allunya la dona del model de la família tradicional. Tot i que podríem pensar que la influència  Occidental i el passat comunista ( que va arraconar l’església)  haurien hagut de portar la societat russa cap a posicions més liberals, el cert és que en els darrers 20 anys el russos han tornat als valors tradicionals defensats per l’església ortodoxa que,  des del final de la Unió Soviètica, ha anat guanyant presència social i influència política.

“L’home ha d’orientar la mirada cap enfora, ha de treballar i fer diners. I la dona ha de centrar-se en l’interior, on hi ha els nens i la llar. Si aquesta funció increïblement important de la dona es destrueix, després tot serà destruït: la família i, posem, també la pàtria”. Va dir que no s’oposa que les dones facin carrera a la política o els negocis, però va assenyalar que han de tenir present quines són les seves prioritats. “No és de estranyar que la majoria de les líders feministes hagin romàs solteres” !!!

Aquestes paraules van ser pronunciades per Kiril I en una trobada de la Unió de Dones Ucraïneses Ortodoxes a Moscou, l’endemà de l’acció d’unes dones del grup ucraïnès  FEMEN, despullades de mig cos en amunt, davant la cancellera alemanya Angela Merkel i el president rus Vladimir Putin en un acte a la Fira Industrial de Hannover.

Tres de les joves integrants de les PUSSY RIOT, Nadejda Tolokonnikova, Maria Aliokhina i Iekaterina Samutsevits, es troben empresonades des del març de 2012 per haver improvisat el 21 de febrer del mateix any una «punk oració» amb el nom de «Mare de Déu, fes fora Putin» a la Catedral del Crist Salvador de Moscou. El patriarca es va mantenir intransigent cap a les condemnades malgrat que una part de la seva Església li demanava un gest de perdó.

 

Deixa un comentari