La Biblioteca Nacional fa un homenatge a les pioneres de la literatura espanyola.

La Biblioteca,  de reconeguda tradició masclista, vol fer un reconeixement a aquelles dones que amb la seva obra van trencar barreres a la seva època, com  Teresa de Ávila        ( 1515 – 1582) o Sor Juana Inés de la Cruz       ( 1651- Ciudad de México,  1695) Aquesta última fou feministra quan encara no hi havia feminisme. La primera de les imatges és de Santa Teresa i la segona de Sor Juana Inés.

Felip  V només deixava entrar a la Biblioteca els homes i fins a  1837  les dones no hi van poder visitar-la,  i encara només els dissabtes. Fins 1990 (quasi tres segles després de la seva fundació ) no va haver una directora, Alicia Girón, i no per falta de candidates;  però els seus arxius guarden l’obra de moltes escriptores que,  segons la comissaria de l’exposició, la poetessa  Clara Janés, demostren que les adversitats no són infranquejables i anar a la contra sempre va ser possible.

L’exposició El despertar de la escritura femenina en lengua castellana, que la Biblioteca Nacional (BNE) dedica a les aventureres de la ploma en segles poc  propicis per a les incursions literàris si no eres home ,  estarà  oberta fins al 21 de abril.

L’actual directora de la BNE és  Glòria Pérez-Salmerón

El País (31 gener)

Deixa un comentari