Noruega amplia a 14 setmanes el permís de paternitat

Mentre que al sud d’Europa es parla de pujades d’impostos i retallades de prestacions socials, a Noruega s’amplien les setmanes de permís de paternitat remunerat i exclusiu  per a pares.  La llicència passarà de les 47 setmanes amb sou complet actuals a un total de 49  o de 57 a 59 si s’accepta percebre només el 80% de salari i esdevindrà la més àmplia de tot Europa (a Espanya només n’hi  ha 2)  Amb aquesta iniciativa,  que es posarà en marxa el proper juliol i amplia encara més el seu ja extens permís, es redueixen les diferències entre homes i dones en el món professional i s’ aconsegueix que els homes participin més en la criança dels fills.

D’aquesea manera, la mare disposa de 14 setmanes i el pare d’altres 14 ( ara 12) A Espanya, el subsidi total de maternitat és de 16 setmanes de les quals els pares poden fer-ne 15 dies. L’any 2011, 318.600 dones van gaudir del permís compartible per 5.798 homes.

És ben evident que no avancem en el camí de la igualtat i conciliació familiar i laboral que permetin les dones una millor reincorporació al món laborar  després de la maternitat com sí fan els nostres veïns europeus ( darrera dels noruecs hi ha els islandesos – 12  setmanes remunerades de permís al pare i els suecs i alemanys – 8 )

La Vanguardia (22 d’octubre)

Deixa un comentari