Història política del pantaló.

Així es titula l’assaig de la sociòloga francesa Christine Bard ( publicat en castellà per l’editorial Tusquets) en el qual l’ autora recorre les etapes més significatives de l’ús d’aquesta peça de vestir per part de les dones. Va simbolitzar la masculinitat i el poder. Durant la Revolució francesa va expressar els valors republicans i el nou  ordre  polític. Tot i així, per a les dones l’Antic Règim  i no van accedir a la llibertat i a la igualtat. Se’ls van privar molts drets i també  l’ús dels pantalons. Als anys 20 del segle XX quan se’ls posaven per a la pràctica de l’esport fins a l’actualitat on encara moltes dones han de lluitar per poder-los fer servir a certs llocs de treball . Fins i tot després que les dones aconseguissin la igualtat civil, amplis sectors de la societat no acceptaven que vestissin pantalons. A finals dels seixanta i principis dels  setanta, té lloc la  la revolució  dels texans que es converteixen en la primera peça de vestir mixta. Als EEUU esdevenen un emblema dels moviments revolucionaris als campus universitaris, del rebuig a la guerra de Vietnam, de la lluita dels negres pel fi de la segregació i del feminisme.

El País ( 20 d’abril)

Deixa un comentari