Xarxes de trata de dones per a l’explotació sexual

Contínuament llegim  a la premsa  notícies  del desmantellament de xarxes de trata de dones amb fins sexuals. Però tot just se n’ha desmantellat una que dues més encara estan actuant.

Tres exemples:

  • La policia ha alliberat al poble d’Utrera 8 noies explotades sexualment per una xarxa els membres de la qual  ( vuit  romanesos i un espanyol ) han estat detinguts.  Els investigadors van  comprovar que les dones exercien la prostitució  durant  hores ininterrompudes en condicions precàries i  a la intempèrie. Les víctimes responien a un perfil clar  i  eren localitzades entre dones de 18 a 30 anys de baix  nivell cultural, residents a zones rurals de Romania. Aquestes màfies les duen a Espanya amb promeses falses de contractes laborals, un cop aquí les exploten sexualment sotmetent-les amenaces i coaccions.
  • Una altra xarxa va ser desarticulada a Cartagena. Aquests “compraven” prostitutes hipotecades, pagaven el deute contret per les víctimes amb d’altres grups criminals a canvi que treballessin per a ells. Els proxenetes aplicaven un “codi de càstig ” amb el qual  multaven les dones per arribar tard, tenir discussions o vestir inadequadament. També  introduïen clandestinament  a Espanya noies  des de Paraguai  i  les obligaven a exercir la prostitució  per eixugar el deute contret pel viatge.
  • També han  estat detinguts  18 membres d’ una altra  organització  dedicada a la trata de dones amb  fins d’ explotació  sexual  que s’extenia a Màlaga, Madrid, Sevilla i Lleó  gràcies al testimoni  d’ una víctima, una dona  de nacionalitat nigeriana, captada per una compatriota seva resident a Espanya. Aquesta xarxa  buscava  joves africanes en els seus països d’origen oferint-los la possibilitat d’estudiar a Europa.  Un  cop a  Espanya  eren obligades a prostituir-se per  ‘pagar’ el seu viatge; constantment les agredien físicament i sexualment i eren amenaçades amb cremar la casa dels seus familiars al seu país.
  • La trata de dones per a l’ explotació  sexual és un delicte que atempta contra diversos drets fonamentals com el dret  a la vida, la llibertat, la integritat física i moral, la llibertat sexual, la salut, la intimitat i  la dignitat humana. És una greu manifestació de violència contra les dones. Les dones solen ser captades per les seves circumstàncies de vulnerabilitat o necessitat,  generalment es troben en situació irregular i són enganyades, segrestades o amenaçades.

2 thoughts on “Xarxes de trata de dones per a l’explotació sexual”

Deixa un comentari