Debat sobre un informe de la RAE sobre usos sexistes del llenguatge

4 de març (El País)-   SEXISMO LINGÜÍSTICO I VISIBILIDAD DE LA MUJER

L’acadèmic de la RAE Ignacio  Bosque publica un informe crític   amb les guies de llenguatge no sexista publicades en els últims anys per diverses institucions com per exemple CCOO, UNED, UPM… .  A l”informe,  subscrit per 26 acadèmics de número,  se sosté que si bé existeixen usos verbals sexistes, les recomanacions d’aquestes guies difonen usos aliens a les pràctiques dels parlants. I també conculquen normes gramaticals fermament arrelades. La majoria d’aquestes guies han estat escrites sense la participació dels lingüistes. Assenyalen que l’ús genèric del masculí per designar els dos sexes és un dels aspectes ben arrelats en el sistema gramatical. Un dels arguments esgrimits  és que moltes escriptores, científiques i artistes compromeses amb els drets de les dones no apliquen les guies.

6 de març ( El País)-  L’article de l’acadèmic Ignacio Bosque sobre la visibilitat de la dona en els usos de l’idioma segueix provocant reaccions en el món de la Cultura. SEXO Y LENGUA, ABIERTOS EN CANAL ¿LA LENGUA TIENE GÉNERO? ¿Y SEXO?

13 de març (El País)- QUINIENTOS LINGÜISTAS APOYAN A BOSQUE Y SU INFORME SOBRE EL LENGUAJE SEXISTA. El document  assegura que les conclusions de l’ acadèmic  són “inobjectables”. Segons els signants, “la gramàtica no té ideologia”

Deixa un comentari