Una mirada a dones del món

ANISA AL SAHBI és iemenita, té 30 anys i estudia el doctorat  en Filosofia. Aspira a dedicar-se a la política i arribar a ser diputada. Tot i que a la fotografia porti nicab no és islamista.  Ella no s’ha tret el nicab que li van posar als sis anys per pressions socials i familiars, però ara que sembla que el país camini cap a al democràcia tem l’avenç dels islamistes  i denuncia que l’any passat van guanyar massa poder a la universitat aprofitant les protestes contra l’expresident Saleh.

Diu que a la Biblioteca han penjat cartells que recorden que nois i noies no han de seure’s junts i  la presència de islahis (vigilants) Fa un mes a la Facultat de Ciències de la Informació, alguns d’ells van agredir amb pedres un noi i una noia que estaven junts i no eren família.

Aquests islahis són els militants de l’Islah ( Congregació iemení per la Reforma), la versió iemení dels Germans Musulmans, fins ara principal partit de l’oposició. Durant  les protestes, els seus militants, molt disciplinats, s’ocupaven de la seguretat a les manifestacions. Ara volen també controlar el campus universitari. Una de les integrants de la branca moderada  d’aquest grup és la Nobel de la Pau 2011 Tawakul Kerman qui , per cert, no porta nicab i exhorta totes les dones del país que se’l treguin.

Aquests vigilants controlen les bosses de les estudiants i qüestionen la forma com es cobreixen els cabells i el coll – precepte islàmic. Anisa denuncia que aquests serveis no els facin funcionaris o membres del servei de seguretat sinó persones d’un determinat partit que ni tan sols duen un número d’identificació.

Amb el seu testimoni,  Anisa al Shabi fa evident que voler cobrir la cara de les dones  pot uniformitzar la seva aparença externa, però no eviatr que tinguin pensaments propis.

Bloc Mujeres. El País ( 24 febrer) MAS ALLÁ DEL VELO

 

Deixa un comentari