Sobre els equipaments de les dones esportistes

brunson3Naama Shafir, jugadora israelí que segons les estrictes normes de modèstia de la ultra ortodoxa comunitat jueva, juga amb una samarreta interior, ha estat advertida per la Federació Internacional de Bàsquet (FIBA) que,  de no deixar de fer-ho,  pot quedar fora del proper europeu de bàsquet femení que se celebrarà aquest més a Polònia.

En tot cas, segurament darrera d’aquesta prohibició s’amaguen altres interessos. La FIBA, que organitza el torneig, ha anunciat la seva proposta d’instaurar un nou tallatge en la indumentària femenina del bàsquet europeu per “fer-la més atractiva”. Aquesta iniciativa ha estat  considerada «sexista» per l’organització  de consumidors FACUA i rebutjada frontalment  per l’ Associació  de Jugadores de Bàsquet  espanyoles.

Comisión Mujer y Deporte. Comité  Olímpico Español

No m’estranya que les noves mides de l’uniforme (les samarretes han de seguir el contorn del cos i mostrar les espatlles i els shorts han d’anar,  pel cap baix, 10 cm. per sobre dels genolls) i la imposició mateixa d’aquestes mides hagin estat criticades per sexistes ja que semblen només pensades per atraure més públic masculí als pavellons. No estranya que les jugadores s’hi hagin negat; aquesta és un aimposició sexista, retrògrada i que vulnera les lleis d’igualtat i la Constitució espanyola.

La decisión de la FIBA de estrechar y acortar la vestimenta irrita a las jugadoras de baloncesto. La Vanguardia (11/6/2011)

La junta directiva de l’Associació  de Jugadores de Bàsquet  (Ajub) va fer públic  un comunicat rebutjant  la decisió  de la FIBA en  considerar que “s’intueix”  “sexisme” en la decisió. Entenen que menysprea  el desenvolupament  de la dona i s’ utilitza   les “jugadores de bàsquet  com  objectes, atractius des del punt de vista de l’estètica masculina, la qual cosa  suposa una mentalitat caduca”.

El president  de la Federació  Espanyola de Bàsquet, José Luis Saez, va dir que li consta que “no hay ninguna clave sexista” en la decisió  de la FIBA  i es deu a  una simple evolució  del disseny. “Sólo pido que se compare con el atuendo de otras disciplinas femeninas”.

seleccio-irani-de-futbolTambé la Federació Internacional de Futbol té problemes.   La FIFA va donar per perdut un partit de la selecció femeninà iraní de futbol per la indumentària islàmica  de les jugadores la qual cosa ha generat la protesta contra la FIFA per part del president  de la federació  iraní, Ali Kafshian,  per l’exclusió del seu equip femení.

A l’Iran les dones han de cobrir per complet  en públic  el cabell  i el cos. Ja abans dels Jocs Olímpics de la Juventut 2010, la FIFA havia amenaçat el país ams l’exclusió a Irán  del torneig de Singapur per aquest uniforme. Finalment , les autoritats iranís van premetre que les jugadores sortissin a jugar amb un barret més  petit  que el tradicional hijab.

La Vanguardia (5/6/2011)

Deixa un comentari