La foto d’una noia afgana mutilada pel seu marit ha estat guardonada amb el World Press Fhoto

retrat-aisha-worl-press-photo-2011La periodista sudafricana Jodi Bibier ha aconseguit el prestigiós  World Press Photo 2011 per la seva  fotografia d’ Aisha Bibi, una jove dona afgana a la qual el marit li  va amputar les orelles i el nas per no obeir el seu marit, que la mantenia en  condicions d’ esclavatge. La fotografia ha esdevingut símbol de violència contra les dones.

Article a El país ( 11 febrer) Jodi Bibier se alza con el World Press Photo por su fotografía de una joven afgana.

La Revista de Cirugia Estética. La fotografia fou portada de la revista Time i va generar una gran polèmica als EE.UU i a la resta del món en  obrir el debat sobre les raons morals de seguir o abandonar Afganistan.
Bibi Aisha fou mutilada pel marit en compliment d’ un càstig ritual ordenat per un cap talibà. La història d’ Aisha és tan sols una més de les moltes que mostren que algunes societats no han evolucionat des de l’Edat Mitjana. Amb tan sols 12 anys va ser lliurada amb la seva germana a un talibà per eixugar un deute. Poc després s’hi va casar, la tenia tancada en una cort i la castigava a fuetades i la feia treballar com una esclava. Ella va escapar-se, però el marit la va trobar a Kandahar i va complir l’ordre del jutge talibà de tallar-li orelles i nas. Fou abandonada per morir desagnada i va ser trobada per uns treballadors d’una ONG dels EEUU que la van dur a un refugi pert a dones víctimes de la violència  a kabul fins que va viatlar als EEUU per a ser sotmesa a una operació de cirurgia reconstructiva sugragada pel cirurgià plàstic Peter Grossman i  l’ equip del centre The Grossman Burn ubicat a   l’ Hospital West Hills a Los Ángeles.

bibi-aisha-time1bibi-aisha-mutilacion1reconstruccio1

Deixa un comentari