“El Capitán Trueno” i els seus companys eren masclistes

capitan-trueno

Segons un estudi realitzat sobre el famós “Tebeo” per l’investigador Jose Antonio Ortega, el Capitán Trueno, Crispín i Goliat, els herois de molts nens espanyols de l’època, fent-se ressò de la societat del seu temps,  eren uns veritables masclistes perquè relegaven les dones a papers secundaris i reien de les grasses. Tot i així, l’autor del llibre “El Capitán Trueno: un héroe para una generación” i  membre de l’Associació d’Amics del Capitán Trueno,  no vol desmitificar l’heroi sinó “explicar com  la cultura d’un país  pot donar lloc a fenòmens com el masclisme”.  Ortega va pronunciar recentment a Sevilla la conferència “Capitán Trueno: heroicidad y violencia de género”  en la qual  va analitzar alguns dels episodis publicats entre  1959 i 1968 pel dibuixant Miguel Ambrosio Zaragoza ‘Ambrós’  i escrits pel guionista  Víctor Mora i on va  mostrar  proves evidents del masclisme del capità.

Al principi de la sèrie,   l’heroi colpeja Sigrid,  la seva estimada,  per pujar-la a collibè i evitar que s’ofegui: -“Lo siento, amiguita, pero es para salvar tu vida“, diu el capità al’heroïna, encara inconscient.  En una altre cas  el cavaller medieval dóna  una patada al cul  trasero a unadona pirata mentre els esus amics riuen. Poc després l’heroi “regenera”  la dona posant-la a cuinar peix per a ell i els seus companys.

Goliat, el borni,  és encara més violent amb les dones, especialment amb les grasses i les guerreres. Sempre pega les dones grasses que troba, caracteritzades pel dibuixant i el guionista amb trets masculins.

Ortega  lamenta que  “la mentalitat d’aquella època podia fer que molts homes benpensants i sensats que no haurien agredit les seves dones justificaven , malgrat tot,   justificar aquestes agressions”.

(Notícia d’agència EFE, llegida al Diario de Ibiza,  28 de novembre)

Deixa un comentari