Masclisme a Sudan

lubna-husein

La periodista sudanesa Lubna Husein va ser condemnada aquest estiu a rebre 40 fuetades per dur pantalons. La pena li fou comutada i va passar 22 hores  a la  presó. Ara, en una entrevista telefònica des de casa seva a Jartum publicada al diari El País (13/09/09) explica la seva lluita contra el masclisme integrista al seu país. Lubna  ha esdevingut un símbol, un model per a les dones, sotmeses a un règim masclista i integrista.

Duré pantalons tots els dies diu el cartell que porta a la fotografia.

Des de l’arribada al poder d’Omar Bashir (1989) la policia especial vetlla pel compliment de l’article 152 del codi penal que es refereix a les formes indecents de vestir i ,diàriament, persegueix les dones que duen pantalons. Hi ha moltes dones a les presons per les condemnes dels tribunals especials.  Ella es declara musulmana, però actualment, per la seva lluita per la retirada d’aquesta llei,  té molts enemics entre els islamistes integristes que l’acusen de fer una campanya mediàtica. Ha hagut de renunciar a treballar com a periodista en el gabinet de premsa de l’ONU a Jartum i tampoc no pot treballar en els diaris sudanesos (la policia censuraria els seus articles) Es planteja acceptar les ofertes d’alguns mitjans estrangers. Abans  no sempre duia pantalons, ara els durà tots els dies.

Deixa un comentari