28 de maig, Dia Internacional per a la salut de les dones

Cartell de MontcadaCartell de VilafrancaL’Institut Català de la Dona dóna suport als actes que diverses institucions i associacions han organitzat amb motiu de la commemoració  del Dia Internacional d’acció per a la salut de les dones. Aquesta diada es va instituir a Costa Rica, l’any 1987, amb l’objectiu de promoure que cada any es dediqui un dia a fer públic l’estat de salut de les dones, les seves demandes i el compromís de les administracions per afavorir-les.

Cada minut mor una dona de part o per complicacions de l’embaràs. Més de vuit milions de dones moren cada any com a conseqüència d’una malaltia cardiovascular o d’un atac de cor.

Cada vegada més és reconeix que hi ha diferències entre homes i dones en els factors que determinen la salut, fet que fins fa poc havia quedat ignorat. Els diferents rols i comportaments entre dones i homes en una cultura determinada, dictats pels valors i les normes de gènere d’aquesta cultura, poden generar diferències de gènere. Les desigualtats de gènere impliquen,  també,  desigualtats entre homes i dones  pel que fa a la salut i l’accés a la sanitat. Per exemple:

– Hi ha dones que no poden rebre ajuda mèdica perquè hi ha normes a la seva comunitat que no els permeten anar soles a un hospital.

– En alguns països les dones casades s’infecten amb el VIH perquè les convencions socials encoratgen la promiscuïtat dels seus marits, i, alhora impedeixen que elles  demanin que utilitzi condó.

– La taxa de mortalitat per càncer de pulmó dels homes és superior a la de les dones, perquè fumar és considerat un símbol de masculinitat, mentre que és desaprovat com a poc femení en les dones.

En tots aquests casos els valors i les normes de gènere, i els comportaments que se’n deriven, afecten negativament la salut.

Els objectius ara són incrementar la sensibilització de les persones professionals de la salut pel que fa als rols, les normes i les desigualtats de gènere, així com promoure un canvi social per tal d’eliminar les barreres de gènere com a barreres per a la salut.

T. Forcades Teresa ForcadesA Catalunya la campanya la promouen els CAPS.  

La Xarxa de Dones per la Salut de la qual formen part  va organitzar un acte al CCDF Bonnemaison amb la participació de Teresa Forcades i Vila,  metgessa, teòloga, monja i feminista, sobre “Propostes de resistència de les dones a la indústria farmacèutica”

Deixa un comentari