Freya Stark i Alexandra David-Néel, dues exploradores que cal conèixer

Freya Stark va néixer a París el 1893 i va morir a Itàlia el 1993. Des de petita estava fascinada per Orient,  va aprendre àrab i persa i va fer estudis orientals. El 1927 es va embarcar rumb a Beirut juntament amb una amiga. Va viatjar per Orient Mitjà, va buscar i va trobar la vall de la secta dels Assassins i la fortalesa d’Alamut, al nord de l’Iran. Va descriure aquestes exploracions a The Valleys of the Assassins (1934) i va rebre el Premi de la Royal Geographical Society.  Durant la II Guerra Mundial va treballar per al Ministeri d’Informació britànic. Va viatjar amb 70 anys a Afganistan a la recerca del minaret de Djami encara als 81 anys va travessar i va escalar alguns passos de l’Himàlaia. El 1953 li van concedir la Creu de l’Imperi britànic i va ser nomenada dama de l’Imperi britànic el 1972. Va publicar més de 20 obres que donen fe del seu inconformisme i la seva lluita contra tota classe d’estereotips socials.
Va aconseguir la seva independència econòmica i sempre va viatjar sola, confiant  en les  habilitats  dels guies locals i gràcies a la solidaritat de la gent que li oferien les seves cases humils. Una vegada va dir: ” L’única avantatja de la meva condició femenina és que puc fingir que soc beneita sense  que ningú  se sorprengui”.

Actualment a Asolo ( Veneto ) té dedicada una sala del museu municipal, on és considerada  una icona de la llibertat i l’emancipació femenina.

Alexandra David-Néel  (1868-1969) va ser una aventurera i lliurepensadora que, entre altres moltes coses,  va ser la primera estrangera que va entrar a la ciutat prohibida de Lhasa ( era l’any 1924 i el viatge a peu va durar 4 mesos a través de 2000 km, disfressada com una vídua d’un lama) Algunes de les seves múltiples professions i aficions van ser les de cantant, llibretista d’òpera, pianista, filòsofa, feminista, anarquista, políglota, exploradora, orientalista, experta en la cultura del Tíbet, gran difusora del budisme a Françaperiodista, conferenciant i escriptora. Per sobre de tot, tenia un esperit indomable i era una dona valenta. Tenia dins seu el verí de viatjar i per això poc abans de morir quasi als 101 anys es va renovar el passaport.
Abans dels 25 anys, ja havia viatjat sola a l’Índia, Tuníssia i Espanya que va visistar en bicicleta ( les dones ho havien de fer acompanyades ). Després de posar fi a la seva vida com a cantant i d’un temps de vida matrimonial, va viatjar durant 14 anys per racons d’Àsia ( Egipte, Ceilan, Índia, Sikkim, Nepal i Tibet) molts d’ells a penes visitats per occidentals i producte d’aquests viatges i dels seus coneixements i reflexions sobre religió,  filosofia i esoterisme va escriure més de 30 llibres i assaigs. També ha estat objecte d’estudis  acadèmics  i biografies, entre les quals Alexandra David-Néel: retrato de una aventureraRuth Middletontraduïda al castellà per a  l’editorial Circe. Als 67 anys es va treure el carnet de conduir  i va viatjar en el Transiberià fins a la Xina, país que va recórrer  durant deu anys. Les sevess cendres van ser abocades al riu Ganges.

Alexandra es va declarar anarquista i feminista.

Deixa un comentari