La búlgara Jeni Pateva, sufragista i activista pels drets humans

Jeni Bojilova-Patevanascuda el 1878 al principat búlgar autònom de l’imperi otomà de Gradets, va estudiar magisteri i va cursar estudis superiors de diferents especialitats a l’estranger (Ginebra, Berlin i París) on va ser influïda pel moviment internacional de dones. En tornar el 1903 a Bulgària, es va establir a Burgàs, juntament amb el seu marit, i  va treballar activament pels drets de les dones. Va començar la seva participació política en assumptes públics lluitant contra la llei aprovada el 1998 per l’ Assemblea Nacional Búlgara que  prohibia a les dones casades exercir la professió de mestre. Juntament  amb Anna Karima i Julia Malinova i algunes altres dones, el 1901 va cofundar l’organització Unió de Dones de Bulgària la primera organització nacional de dones del país. Malgrat la pressió de grups de dones i professors, la llei va romandre vigent fins al 1904. Aquest mateix any, Pateva va fundar un grup educatiu perquè les dones assistissin a cursos d’idiomes i alfabetització i alhora va organitzar programes per millorar l’accés a estudis professionals i universitaris per a dones. L’any 1907 el sufragi femení va esdevenir un dels objectius oficials de la Unió de Dones Búlgara. I el 1908, Pateva va participar al Quart Congrés de l’ALiança Intenacional de dones pel sufragi celebrat a Amsterdam. Al seus llibres, articles i intervencions en congressos defensava la plena igualtat de les dones en tots els àmbits de la vida pública.

Des de 1911, durant la guerra dels balcans i la 1a Guerra Mundial va treballar activament per la pau. Va iniciar programes per donar suport als presoners de guerra i les seves famílies. Tot i que les activitats de la Unió de Dones es van suspendre durant la major part dels conflictes bèl·lics,  va viatjar per Europa participant en conferències de dones i compartint la seva visió de l’humanisme i la no-violència, defensant la participació de les dones en la negociació de la pau mundial.
El 1925, després de 20 anys com a presidenta de la Unió  de Dones Búlgara,  Pateva va renunciar-hi perquè l’organització va donar suport al règim feixista dictatorial d’ Aleksandar Tsankov i les seves polítiques de terrorisme blanc contra intel·lectuals i opositors polítics. L’any següent va organitzar la Societat de la Pau de les Dones a Bulgària, la qual va presidir fins al 1944. Aquest any  un segon cop d’estat va provocar un règim comunista que va implementar el socialisme d’estat; va donar  el vot a les dones, però alhora va abolir les organitzacions de dones. Jeni Pateva i la seva família van ser declarats enemics de l’estat per la seva riquesa i estatus com a part de l’elit de la ciutat de Burgàs. El 1947, quan es va anunciar la sentència de mort de l’opositor Nikola Petkov , Pateva es va posicionar tot exigint a la legislatura que abolís la pena de mort. Com a conseqüència, tant la seva casa com la fàbrica del seu fill Bozhan van ser nacionalitzades. En no tenir mitjans de vida, va escriure al govern demanant una pensió, que li fou denegada.

Finalment, Jeni Pateva  va morir sense diners el 17 de juny de 1955 a Sofia. No va ser fins al 1994 que va ser recuperada l’organització de dones que havia fundat i presidit durant 20 anys.  El 2016, la casa de l’activista a Burgàs va ser significada amb una placa que l’honora.
Hom la recorda, juntament amb Anna Karima, com una de les dues “líders més destacades del moviment de dones” de la seva època.

Deixa un comentari