Maria Cambrils Sendra, escriptora i feminista socialista valenciana

Filla d’una família catòlica de Pego on va morir el 1939 als 61 anys,  des de la dècada de 1910 va ser companya de José Alarcón Herrero, un antic líder anarquista, i ja membre del Partit Socialista Obrer Espanyol (PSOE) com ella, de formació autodidacta, va arribar a formar part de l’elit intel·lectual obrera en la seva faceta d’articulista i conferenciant. Entre 1924 i 1933 va escriure centenars d’articles en la premsa obrera, principalment en El Socialista, dirigit per Pablo Iglesias.

Els temes dels seus escrits giraven al voltant de la situació de les dones i de la necessitat de l’acció feminista, també dins del seu partit, als militants del qual recriminava sovint no ser suficientment actius en la lluita per l’alliberament de les seves companyes. El 1925 va publicar a València el llibre Feminismo socialista, prologat per Clara Campoamor, text fonamental en l’evolució del feminisme d’esquerre.

L’autora ha estat una perfecta desconeguda fins ara, no és fins molt recentment que s’ha tingut coneixement d’aquest aspectes de la seva biografia i d’una única foto que se’n conserva, fins al punt que es va arribar a pensar que Maria Cambrils era, en realitat, el pseudònim d’un home.

Deixa un comentari