Llibres de dones amb ciència

Qui ho diu que les noies no són de ciències? Las chicas son de ciencias és una lectura amena i rigorosa adreçada als adolescents.  25 exemples que demostren que dones i laboratoris són una bona combinació. Publicat per Montena amb textos d’Irene Cívico i Sergio Parra i il·lustracions de Núria Aparicio [que ja van publicar Las chicas son guerreras]

Dones de Ciència és un altre llibre que posa en relleu les contribucions de 50 dones notables als camps de la ciència, des del món antic fins als nostres dies. Escrit i il·lustrat per Rachel Igntofsky és publicat per Edicions 62.

Entre les pioneres que hi apareixen, podem trobar figures tan conegudes com Marie Curie i Jane Goodall, i d’altres no tan conegudes, com Rachel Carson, que  va advertir sobre els efectes nocius dels pesticides en el medi ambient i de la creixent contaminació. Inclou infografies sobre temes rellevants en camps relatius a la ciència i un glossari científic il·lustrat. La seva lectura és apropiada també per a infants a partir de 9 anys.

Ser mujer científica o morir en el intento de Lilliam Álvarez Díaz, editat per  Citmatel,  basat en lectures, compilacions i estudis realitzats per l’autora, pretén  contribuir a la divulgació  del paper de  les dones en la història i el desenvolupament de la ciència.  És especialment dedicat a noies joves, a les quals es vol encoratjar la passió per les  carreres científiques.

Matemática es nombre de mujer de Susana Mataix (Editorial Rubes) explica la història de les matemàtiques a través de 8 dones científiques de diferents temps i la seva aportació  científica a les matemàtiques actuals. Parla de  l’època que els va tocar viure i les condicions personals, quasi sempre negatives, en les quals van poder fruir de la seva  passió  en lluita contra els designis imposat per societats en què la ciència en general i les matemàtiques  eren  reservades als homes.

El llibre publicat per  Ministerio de Economía y Competitividad y Ministerio de Educación, Cultura y Deporte, Ángela Ruíz Robles y la invención del libro mecánico recull  un conjunt  d’ estudis i reflexions sobre aquesta mestra, una figura que molt poc  coneguda,  que va  anticipar    les prestacions i disseny dels suports de lectura actuals. Amb l’objectiu  facilitar l’aprenentatge als estudiants en els difícils anys immediatament posteriors a la Guerra Civil espanyola, va idear i portà la pràctica un prototipus de «llibre mecànic». La monografia compta amb  un annex  amb  imatges dels prototipus realitzats de 1949 i 1962.

Deixa un comentari