Una dona posa fre als filtres solars

Silvia Díaz Cruz és una química  experta en contaminació dels filtres solars. Els seus estudis sobre contaminació  han servit perquè  Hawaii  prohibeixi cremes cosmètiques nocives per al medi  ambient. Aquesta investigadora de l’Institut de Diagnòstic Ambiental i Estudis de l’Aigua (del CSIC) fa 15 anys que estudia els filtres solars  i el seu impacte ambiental  a les aigües de rius, mars, en peixos maduixes, ous d’aus, dofins per tot arreu. Aquests filtres s’han estès tant perquè no només els contenen cremes de protecció solar sinó  que la indústria de la cosmètica la higiene els usa a tot tipus d’articles: xampús, pintaungles, laques…

Cada any s’introdueixen als mars entre 6 i 14.000 tones de filtres solars. Anys enrere en un primer intent per prohibir-les, els laboratoris van adduir que els estudis no eren concloents; amb estudis posteriors i els suports de tot el món, han aconseguit la prohibició, segons llei  prevista per al 2021. Hawaii és el primer estat dels EEUU que la fa entrar en vigor.

Una altra investigació seva ha demostrat que la placenta de les dones embarassades biacumula i pot transmetre els filtres solars als fetus. Aquests filtres són disruptors endocrins i els desequilibris que ocasionen poden passar factura a les generacions futures.

La indústria cosmètica és reticent a introduir canvis en els components dels productes, però la investigadora insisteix en el caràcter nocius per als ecosistemes d’aquests productes i per això recorda que NO és recomanable  l’exposició al sol en hores de major radiació. Perquè PROTEGIR EL MEDI AMBIENT ÉS PROTEGIR-NOS NOSALTRES MATEIXOS. 

Deixa un comentari