Hedy Lamarr, recordada el Dia Internacional de l’Inventor

El 9 de novembre, el dia de l’aniversari  del naixement d’Hedy Lamarr és el dia de Internacional de l’Inventor; aquesta data va ser proclamada per l’inventor i empresari alemany  Gerhard Muthenthaler. En honor d’aquesta enginyera,  creadora de l’espectre espandit, una tècnica de modulació  emprada en telecomunicacions i considerada a Hollywood “l’animal més bell del món”,  el 2015 Google va fer un doodle que paga la pena recuperar:

En relació a les dones inventores podem llegir l’article del diari El Periodico ( 11 de novembre) El papel de la mujer inventora en el pasado y el presente.

Destaquem el titular: Malgrat  que només  el 10% de les patents corresponen a dones, han tingut gran rellevància en les innovacions de la societat.

Les dones han desenvolupat  invents que són d’ús quotidià com el  eixugaparabrises de Mary Anderson (1866-1953), el rentavaixelles de Josephine Cochrane (1839-1913), el ‘tippex’ de Bette Nesmith (1924-1980),  els pantis i els sostenidors de l’actriu, cantant i ballarina  Julie Newmar (1933), o el bolquer a  prova d’aigua de Marion Donovan ( 1946)

Altres  invents de dones han tingut   influència directa en el desenvolupament de la  societat i en la millora de la qualitat de vida de les persones com ara els fàrmacs (com l’AZT contra la SIDA) que desenvolupà  Gertrude Elion (1918-1999), les màquina de cosir sense bobines i d’escriure Beulah Louise Henry (1887-1973),  la primera central telefònica de commutació  automàtica que evitava les sobrecàrregues del sistema en les hores punta, creada per Erna Schneider Hoover (1926) o el mètode pedagògic  de Maria Montessori  (1870-1952).Fermina Orduña (MUNCYT, Eulogia Merle).jpg

A Espanya, la primera patent  concedida a una dona  va ser per a Fermina Orduña de Madrid el 1865.; el seu invent fou un  carruatge especial per a la venda al públic  de llet de burra, vaca o cabra.

MaryAnderson(inventora).jpg Stamps of Romania, 2013-34.jpgResultat d'imatges de Bette Nesmith Graham  Julie Newmar - 1965.jpg

Gertrude Elion 1991.jpg  Resultat d'imatges de Beulah Louise Henry  Resultat d'imatges de Erna Schneider Hoover   Maria Montessori.jpg

Deixa un comentari