Elisa Leonida Zamfirescu, una dona pionera desconeguda

Avui google ens fa conèixer aquesta enginyera i investigadora en l’àmbit de la geologia romanesa.  Elisa Leonida va néixer el 1887 a Galati i va morir el  1973 a Bucarest.  ( Zamfirescu és el cognom del seu marit, químic ) Cap dels laboratoris de l’Institut Geològic de Romania i membre de l’Associació General d’Enginyers de Romania, és considerada com la primera dona enginyera del món. [Tot i altres escrits assenyalen que fou la irlandesa  Alice Jacqueline Perry – qui, en tot cas, no va tenir tanta projecció com la romanesa en el camp de la investigació- la primera en graduar-se com a enginyera quatre anys abans, el 1908; per tant el tema segueix en discussió.] Sens dubte, la seva contribució d’Elisa Leonida Zamfirescu en la investigació de la riquesa dels minerals de Romania,  amb la qual va contribuir al progrés de l’economia romanesa i la divulgació del romanès com a llengua científica, ha estat reconeguda mundialment.  Va introduir noves tècniques d’anàlisi de l’aigua potable i també va participar en els principals estudis de camp sobre la identificació i l’anàlisi de nous recursos com per exemple del petroli esquist, del gas natural, del crom, de la bauxita o del coure. També va ser professora de física i química a l’Escola per a nenes “Pitar Mo?” i a l’Escola d’electricistes i de mecànics a Bucarest

A causa dels prejudicis socials de l’època, Elisa Leonida va ser rebutjada per lEscola de Ponts i Camins de Bucarest.  Però va ser persistent i va  ingressar el 1909 en la Real Acadèmia Tècnica de Berlín, Charlottemburg. Malgrat que fou admesa, al moment d’inscriure’s  el degà de l’acadèmia berlinesa va provar de disuadir-la amb el manual de la bona esposa, encara que no tenia marit.  l’important per a la dona eren les tres “K”: Kirche, Kinder, Küche (església, nens, cuina).

Per iniciativa de la Confederació Nacional de les Dones a Romania, el 1997, es va establir “Premi Elisa Leonida Zamfirescu” que és atorgat a dones que han destacat en el camp de la ciència i la tecnologia. També en el Museu de la Tècnica i en el Museu Nacional de Geologia de Bucarest, hi ha panells informatius de la seva biografia i d’altres dones enginyeres.

Fonts: Elisa Leonida Zamfirescu: la pionera que se rebeló contra las tres K ( El Periodico, 10 nov. 2018) i Viquipèdia

Deixa un comentari