Les dones d’Aràbia Saudita ja poden conduir

Des d’avui diumenge 24 de juny i gràcies  a un decret del rei que va abolir la prohibició que regia des del 1957, les ciutadanes de l’Aràbia Saudita poden conduir.

Milers de dones saudites han après a conduir en els últims mesos en autoescoles.  Les lleis saudites discriminen les dones: han de viure sota la supervisió d’un guardià masculí a qui han de demanar permís per anar al metge, estudiar, treballar, viatjar, obrir un compte al banc o divorciar-se. No obstant, a partir d’ara, per decret reial i en certs casos, podran accedir a la sanitat, estudiar o treballar sense autorització. Elles estan obligades a seguir codis de vestimenta molt estrictes i no poden relacionar-se amb homes que no siguin de la seva família. Si pateixen abusos sexuals i els denuncien, probablement acabaran a la presó. Les dones voten i es poden presentar com a candidates a les eleccions municipals des del 2015, i el 2012 van començar a competir en els Jocs Olímpics.

L’any  1990 ja es va produir la primera rebel·lió femenina al volant, i des de 2007, l’Associació per a la Protecció i Defensa dels Drets de les Dones a l’Aràbia Saudita, cofundada per Wajeha a l’Huwaider , va iniciar una campanya per demanar al rei que permetés de conduir  les dones:  Women to drive movement, amb lemes com “Condueix la teva pròpia vida”.

De moment hem vist imatges de dones conduint cotxes d’alta gama; ara cal que també dones de menors possibilitats econòmiques puguin, de veritat, conduir les seves vides.

 

Deixa un comentari