25 de Novembre. Què celebrem i per què

L’ORIGEN D’AQUESTA DATA

El 25 de novembre fou declarat Dia Internacional Contra la Violència de Gènere a la primera trobada feminista d’Amèrica Llatina i el Carib, portada a terme a Bogotà, el juliol de 1981. Es trià  aquest dia per no oblidar l’assassinat de les germanes Mirabal a mans de la dictadura del general Trujillo.
El 1999 l’ONU li donà caràcter oficial a aquesta data.

Eren conegudes també com Las Mariposas, nom que utilitzaven per a les seves activitats polítiques. Tot i que havien estat tancades a la presó i torturades diverses vegades, no van perdre les forces ni el valor per seguir lluitant en contra de la dictadura fins que van ocórrer els fets del 25 de novembre. Patria i Minerva anaven a visitar els seus esposos a la presó, acompanyades de María Teresa. En un lloc solitari del camí foren interceptades per agents del SIM. Conduïdes a un canyar pròxim, foren objecte de les més cruels tortures abans de cometre el que s’ha considerat el crim més horripilant de la història dominicana. Cobertes de sang, destrossades a cops, estrangulades, foren posades novament en el vehicle en el qual viatjaven i llençades al precipici, amb la finalitat de simular un accident.

L’assassinat de les germanes Mirabal produí un gran sentiment de dolor a tot el país i va servir per enfortir l’esperit patriòtic d’un poble desitjós d’establir un govern democràtic que garantís el respecte a la dignitat humana. També va produir un rebuig general de la comunitat internacional cap al govern dominicà i va accelerar la caiguda del dictador Rafael Leonidas Trujillo.

Tot i que la filla del dictador ha volgut desmarcar el seu pare de l’assassinat, el lloc on són enterrades les germanes ha esdevingut  lloc de peregrinatge.

Per què se celebra aquesta data?  Cal fer conscient la població que milions de dones pateixen violència de tot tipus arreu del món. No cal viatjar gaire lluny per comprovar-ho. Al nostre país, cada dia es reben moltes trucades denunciant maltractaments i el pitjor no són les trucades que es reben, sinó les que no es reben, que moltes vegades acaben amb la mort de la dona i en el millor dels casos amb danys físics i psicològics de per vida. És per això que és necessari sensibilitzar tothom sobre aquest problema.

I no tan sol parlem de violència física; l’assetjament, el menyspreu, les humiliacions, les vexacions … són també violència. I tots i totes estem obligats a canviar d’actitud per aconseguir una societat d’iguals.

Deixa un comentari