A L’Iran pengen una dona acusada de matar el seu violador

14142245128616 Malgrat que diverses organitzacions internacionals es van mobilitzar per la jove Reihané Yabarí,  no es va aconseguir el perdó de la família de la víctima, el metge Morteza Abdul-lalí Sarvandí, que havia treballat per al Ministeri d’Intel·ligència. 

El succés va tenir lloc el 2006 i Yabarí, que tenia llavors 19 anys, va ser condemnada a mort tres anys més tard en un procés que, segons diverses organitzacions internacionals, no va tenir les garanties necessàries i va incloure confessions extretes sota tortura.

_7_93_Latest_News_Shole_Pakravan_Reyhane_196446624_thumbnailA l’Iran, les joves han de triar entre donar la seva joventut (perdre la vida) o el seu honor sexual.  O bé les lapiden o bé, com Reihané, s’enfronten a la pena de mort a la forca. S’aplica el guesas (llei islàmica de “retribució” que exigeix el pagament de sang amb sang) A país regeix la xaria (llei islàmica) La noia, que en breu faria els 27 anys era filla de la coneguda actriu iraniana Shole Pakravan i vivia a prop de Xariatí, al nord de Teheran.

Organitzacions com Amnistia Internacional o Human Rights Watch van demanar cancel·lar la sentència i repetir el judici, cosa que també va reclamar la Unió Europea i el relator especial de l’ONU per als drets humans a l’Iran, Ahmed Shaheed.

Més de 240.000 persones van firmar una carta a internet impulsada per la plataforma Avaaz perquè suspengués l’execució i a Facebook hi ha pàgines per recolzar la seva causa, com “Jo sóc Reihané Yabarí” o “Salvem Reihané Yabarí de l’execució a l’Iran”.

Finalment, aquest últim mes les autoritats iranianes han intercedit sense èxit per aconseguir el perdó per part de la família del presumpte agressor.

El Periódico (25 d’octubre)

Deixa un comentari