A la Unió Europea les dones pateix violència sexista

Un macrosondeig de l’Agència de Drets Fonamentals de la Unió Europea ( Fra en anglès) ha realitzat un estudi que interessa 28 països membres. Els  resultats de 42.000 enquestes a domicili a dones d’entre 18 a 74 anys han posat de manifest dades esgarrifadores: el 33% de les europees més grans de 15 anys han patit violència física, sexual o psicològica en l’últim any ( 62 milions de dones) [a Espanya el 22%] i un terç de les enquestades van patir algun tipus d’abús a la infantesa.

El 78% de les enquestades consideren “molt comú” o “bastant comú” la violència masclista al seu país. Aquesta violència és patida tant als espais físics ( casa i públics) com on line ( 11% de ciberassatjament). Fins i tot les directives pateixen alts índex d’assetjament sexual. Quant als tipus d’agressions inclouen la falta de llibertat econòmica o la violació en el matrimoni. Curiosament, els resultats de l’enquesta indiquen que als països nòrdics les xifres de dones que han patit violència física o sexual quan eren menors de 15 anys són més altes que al sud d’Europa: Finlàndia – 51% / Espanya – 28%.

La consciència tant de les víctimes com de les autoritats enfront les agressions expliquen el contrast entre les xifres de diferents països és evident:   Suècia, exemple d’igualtat, mostra uns índex de violència física i sexual més alts que Holanda (28% enfront 13% ) perquè les sueques denuncien més en saber que l’Estat les protegirà.

L’organisme responsable de l’estudi ha qualificat els fets com una veritable plaga social i una gran violació dels drets humans.

Llegim el reportatge a El Periódico (5 de març)

Destaquem aquest paràgraf : L’existència de la violència quotidiana es reflecteix en la por confessada per les dones. Les noies, especialment les menors de 30 anys, mostren una preocupació superior a ser agredides físicament o sexualment en públic que en l’esfera privada. Les més grans de 50, per contra, temen l’àmbit privat. L’edat, doncs, és un factor determinant. La violència impacta en les seves vides i deixa profundes seqüeles en elles. El 21% de les europees encara temen ser víctimes d’un assalt físic o sexual. «És una resposta racional a una amenaça real», conclou l’informe

Pàgina de l’organisme que ha realitzat l’estudi: (http://fra.europa.eu/en/theme/gender).

 

Deixa un comentari