Lal Bibi, una noia afganesa repta els costums tribals

Lal Bibi, una noia de 18 anys,  va ser violada com a venjança per un pretès deshonor d’un parent del seu clan al causant de l’agressió. La seva família li fa costat i demana justícia; no vol cedir als costums tribals que regeixen les vides dels més humils dels habitants dels país .  Tot el seu clan i fins i tot el clergue de la mesquita han demanat ajuda a una organització de dones. El calvari de la noia es va perllongar durant 5 dies després que un grup de policies la segrestés de casa seva a Kunduz i la dugués  a un home,   identificat com  Khudai Dad, que la va encadenar  a la paret  i  la va violar i pegar durant tot aquest temps, segons consta en un informe mèdic.

Lal Bibi és la menor d’una família de kutxis,  seminòmades dedicats a la  pastura que es troben arreu del país. Són uns tres milions i tenen un dels índex d’analfabetisme més alts, segueixen el codi  de conducta pastun, e pastunwali. Segons aquesta llei   no escrita, una dona  que ha tingut  una relació  fora del matrimoni  (fins i tot per la força) queda deshonrada i  ha de  suïcidar-se, si no ho fa el pare o germans ha de matar-la. Però la seva família no ho farà i lluita clamant justícia. La valentia d’aquesta  família és un pols per al govern i el seu compromís amb la igualtat del la dona i els drets humans.  El País ( 26 juliol)

La violació  de Lal Bibi i altres casos d’agressió a dones afganeses coneguts darrerament han fet que Michelle Bachelet, la directora executiva d’ ONU Mujeres demanés que es posés fi a aquests abusos i instés el govern a prendre mesures.

Deixa un comentari