Tres dones guanyen el premi Nobel de la Pau 2011

Ellen Johnson-Sirleaf, primera dona elegida democràticament per a la Presidència a Àfrica, cosa que va ocórrer el 2006,  ha contribuït a garantir la pau a Libèria, a promoure el desenvolupament econòmic i social i a reforçar la posició de les dones.

Leymah Gbowee va mobilitzar i va organitzar les dones de tots els grups ètnics i religiosos a fi de garantir la participació de la dona en les eleccions i ha treballat per millorar la influència de les dones a l’Àfrica Occidental i en les situacions de postguerra.

Tawakkul Karman jugà un paper destacat en la lluita pels drets de les dones i per la democràcia i la pau al Iemen en circumstàncies  difícils, tant abans com durant la ” Primavera Àrab”.

“No es pot arribar a la democràcia i una pau perdurable en el món a menys que les dones obtinguin les mateixes oportunitats que els homes a l’hora d’influir en el desenvolupament a tots els nivells de la societat”, va indicar el Comitè noruec en un comunicat. El Comitè va recordar també que, el 2000, el Consell de Seguretat de Nacions Unides va aprovar la resolució 1325, en què, per primera vegada, es definia la violència contra les dones en els conflictes armats com “un tema de seguretat internacional”. El text “destacava la necessitat que les dones participin en un pla d’igualtat amb els homes en els processos de pau i en la construcció de la pau en general”.

Deixa un comentari